Langkah-langkah Nak Masukkan Google Webmaster Tools ke WordPress

Langkah-langkah Nak Masukkan Google Webmaster Tools ke WordPress

Langkah-langkah Nak Masukkan Google Webmaster Tools ke dalam WordPress

Bagi mereka yang menulis artikel di blog atau website, mereka sudah pasti tahu keperluan untuk hasil penulisan mereka di indeks di google. Ertikata lain, mereka mahukan artikel mereka berada di page pertama google. Bagi pemain-pemain SEO, mereka amat mementingkan katakunci mereka berada di muka surat utama pencarian google dengan cepat.

Salah satu cara untuk mempercepatkan google menjumpai blog atau website kita melalui artikel yang kita tulis dengan cepat adalah menghantar pautan artikel ke google webmaster tools. Ia Nampak agak leceh, tapi kalau nak cepat Nampak artikel di google cubalah.. Kalau taknak pun tak mengapa, sebab artikel anda tulis akan tetap di indeks oleh google, tapi mungkin agak lewat.

read more

Tutorial Langkah-Langkah Mengisi Gred Secara Automatik Menggunakan Microsoft Excel

Tutorial Langkah-Langkah Mengisi Gred Secara Automatik Menggunakan Microsoft Excel

Langkah-Langkah Mengisi Gred Secara Automatik Menggunakan Microsoft Excel

Selamat kembali ke sekolah kepada semua Guru-guru. Hari ni saya Cuma nak kongsikan bagaimana untuk mengisi Gred secara automatik menggunakan Microsoft Excel. Saya bukannya seorang guru, tetapi ada ternampak suami menggunakan Microsoft excel untuk masukkan markah. Al maklumlah, sekarangni di UTM pelajar sedang menghadapi peperiksaan…So kerja lecturer pun apa lagi,menanda dan memasukkan markah. Mungkin ramai yang dah tahu, tapi buat yang tak tahu boleh mencuba ye… Jadi..Meh saya kongsikan tutorial langkah-langkahnya

read more

Tips Merancang dan Memaksimumkan Cuti Tahun 2016

Tips Merancang dan Memaksimumkan Cuti Tahun 2016

Rancang Cuti Tahun 2016 Anda

Belum pun masuk tahun 2016, dah ramai pun sebenarnya dah rancang cuti-cuti Malaysia. Sebenarnya rakyat Malaysia ni memang suka sangat cuti. Ia disebabkan di Malaysia ni ramai yang ‘family man’ iaitu orang yang mementingkan keluarga..jadi waktu cuti lah waktu sesuai untuk luangkan masa bersama keluarga..jadi bila cuti 2 perkara ni akan di lakukan oleh rakyat Malaysia:

  • Balik Kampung
  • Pergi bercuti bersama keluarga di dalam atau luar negara

cuti cuti malaysia 2016

Bagi saya, balik  kampung tu satu keutamaan terutama saya yang berada di Skudai dan kampung sendiri di Alor Setar dan kampung belah suami di Klang.. Tapi pada masa yang sama..sempatlah juga bercuti-cuti..kisah saya ada saya kongsikan di travelog dalam ummimamabiz.com ini. Kat sini, saya kongsikan tips merancang cuti sepanjang tahun 2016.

read more

Tips Perjalanan ke Krabi Thailand

Tips Perjalanan ke Krabi Thailand

Perkongsian Tips Perjalanan ke Krabi Thailand

Alhamdulillah pada 30 November sehingga 4 Ndisember 2015 yang lalu kami sekeluarga telah berpeluang bercuti sambil melawat Krabi, Thailand. Memandangkan ini adalah kali ketiga melawat negara Thailand selain Chieng Mai dan Phuket, memang asas persediaan memang telah dilakukan awal-awal. Apa asas persediaannya? Tentulah tiket kapal terbang, hotel, tempat lawatan dan lain-lain lagi. Kat sini saya kongsikan tips-tips serba sedikit

Persediaan awal ke Krabi, Thailand

Kalau kali pertama ke Thailand, memanglah kena buat persediaan lebih..terutamanya nak pergi kemana-mana semasa di sana…nak naik apa?nak cari tourist apa? Dan nak kemana…apa-apaun kena plan dari awal. Perkara pertama yang kena fikir selepas tempat destinasi adalah tiket kapal terbang. Biasalah… kalau boleh nak yang murah kan? Apa tah lagi kalau yang pergi berfamily.. Jadi Air Asia lah pilihan kami terbang dari Kuala Lumpur ke Krabi. Kalau boleh beli tiket dari awal, iaitu ketika Air Asia tengah buat promosi..lagi-lagila sangat bagus…boleh dapat tiket sangat murah…tetapi memandangkan suami kena outstation pun last minute..so harga tiket yang kami dapat agak mahal… Akhirnya kami pergi bertiga… iaitu saya,suami dan Afif..tertinggallah dua orang lagi di kampung bersama atuk dan nenek

read more

Tips Blogwalking Untuk Mereka Yang Baru

Tips Blogwalking Untuk Mereka Yang Baru

Kepentingan Blogwalking

Hari ini, anak Shaklee saya bertanya mengenai bagaimana nak bermula dengan blogwalking? Apa itu blogwalking dan apa kepentingannya? Untuk mereka yang baru dalam blog dan website, mereka perlu tahu mengenai BW atau Blogwalking ini.

blogwalking

Metafora Blogwalking

Apabila kita menjalankan perniagaan, perkara utama adalah menarik pelanggan untuk datang kepada kita. Jika kita buka kedai di Midvalley dengan perhiasan dalaman yang menarik dan cantik, serta produk-produk yang tersusun rapi tentulah kita mengharapkan pelanggan yang ramai datang ke kedai kita. Dengan itu, produk akan mampu dijual.

read more