Arghh Saya Stress!

Arghh Saya Stress!

Stress Sangat!

Stress dialami oleh setiap manusia yang hidup di muka bumi ini. Stress boleh jadi positif dan negatif. Stress yang positif membolehkan kita memacu perjalanan hidup kea rah yang lebih baik. Manakala stress yang negative, menyebabkan tingkah laku yang negatif.

Saya stress

Bagaimana nak tahu anda sedang stress atau tidak?
Cuba lihat 4 keping gambar ini dan tenung lama-lama. Ambil masa 5-10 saat untuk menenung setiap foto berikut.

 Stress 1

stress 2

stress 3

stress 4

Ini jawapan saya, jika anda melihat gambar tersebut bergerak, itu menujukkan anda sedang stress. Semakin cepat pergerakan yang anda lihat, ini menandakan tahap stress anda adalah sangat tinggi. Jadi, kalau sedang membuat kerja tu berhentilah sebentar. Take five dan berehat sebenatar. Sedarkah anda bahawa gambar tersebut adalah static? Atau tidak bergerak?

Jika anda sedang stress, saya cadangkan langkah-langkah berikut untuk mengurangkan tahap stress anda:

1) Fahami Punca Stress
– Apabila kita tahu punca datangnya stress, kita boleh memperlahankan atau memadam punca tersebut. Mencuba rutin yang berlainan daripada apa yang kita lakukan setiap hari

2) Selesaikan Masalah satu persatu
– Senaraikan perkara yang paling penting untuk dilakukan satu persatu. Bertindaklah dalam menyelesaikan masalah mengikut keutamaan.

3) Cry! Menangislah
-titisan air mata menjadi peneman menghadapi masalah. Apabila menangis, kadar stress akan berkurang. Cubalah! Tanpa kita sedari, tangisan merupakan senjata wanita untuk memujuk lelaki! Stress hilang, suami lega..

4) Ketawa
– Dapatkan masa duduk bersama keluarga dan sahabat untuk bercerita mengenai jenaka dan hiburan. “Laughter is the best medicine”.. Bila ketawa..sakitpun boleh hilang..apa tah lagi stress

5) Berzikir
– Ramai yang dah tahu.. tetapi tak ramai yang amalkan. Sukarkah untuk menyebut nama-nama Allah?

6) Berdoa
– Kepada siapa lagi kita ingin memohon? Melainkan kepada pencipta kita Allah s.w.t

7) Solat
– Jangan sesekali tinggal solat.. dan juga jangan melewat-lewatkan solat. Kalau stress, pergilah ambil wudhu dan solatlah menjadi kewajipan kita

8) Amalkan gaya hidup sihat
– Bersenam, bersukan, beriadah lah.. kalau boleh take atleast 20minit x3 kali dalam seminggu. Kalau rajin-rajin bolehlah berjogging, beriadah, main badminton kea pa-apa sahaja yang membuatkan kita gembira dan membuatkan kita lebih sihat.

9) Berurut
– Berurut boleh melancarkan peredaran darah dan urat yang tegang. Kalau dah kahwin, suami boleh urut isteri dan isteri boleh urut suami. Stress tiada, hidup bahagia.

10) Peluk
– Peluk pun boleh hilangkan stress.. Cuba jika pasangan anda merajuk.. Peluklah..stress hilang..bahagia diperolehi. Selain hilang stress kata Pakar motivasi Dato’ Dr Hj Mohd Fadzilah Kamsah
“Seseorang itu boleh panjang umur jika memeluk isterinya setiap hari kerana pelukan dan sentuhan boleh menyebabkan tubuh manusia mengeluarkan pelbagai hormon termasuk endorfin yang baik untuk kesihatan tubuh”

Maka beruntunglah kalau sesiapa yang naik motor setiap hari bersama suami. Lagi lama lagi best!..Untunglah kalau rumah jauh dengan tempat kerja..haha

11) Ambil suplimen Shaklee

– Ok ini memang tak tinggal. Di zaman teknologi ini.. ramai yang mengalami pelbagai penyakit dan seterusnya meningkatkan tahap stress. Siapa yang sakit takde stress? Duduk hospital 5 star pun tetap stress apa..
– Shaklee ada menyediakan supplimen yang sesuai bagi menangani masalah stress. Jika anda sentiasa dalam stress, inilah masa yang sesuai bagi membantu anda menangani masalah berhubung stress ini.
– Boleh dapatkan set mengatasi stress/ anti- stress berikut yang mengandungi b-complex, omega guard dan ostmatrix.

set stress shaklee

STRESS HILANG..BAHAGIA PUN ADA

Shaklee Malaysia
ID No : 867860
Hubungi/SMS/WhatsApp saya : Rokiah 013 – 7089 305
FB Page : UmmiMama Biz
Email : rokiahaizal@gmail.com

Comments

  1. boleh cuba
    Apk Baru recently posted…Easy Uninstaller Pro v2.2.9 APKMy Profile

  2. setelah saya lihat gambarnya gambar pertama dan ketiga terlihat bergeran tapi gambar ke dua dan keempat diam.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge