Pengalaman Adik – Mengandung Dan Bersalin

Pengalaman Adik – Mengandung Dan Bersalin

Ramadhan kali ni merupakan bulan yang sangat bermakna dengan kehadiran anak saudara baru 🙂
Ketika mengandung, sehinggalah berpantang dan menyusu, hanya satu produk yang menjadi pilihan terbaik bagi adik ipar saya…SHAKLEE.
JOM ikuti kisah menarik beliau semenjak menjadi pengguna setia Shaklee.
…………………………………………………………
Alhamdulillah…hari ni genap 3 hari saya melahirkan seorang puteri (anak ketiga). Ia satu pengalaman yang sungguh indah untuk dikenang. Walau sakit, tapi ia merupakan penghapus dosa saya. Sakit yang betol2 dalam masa 2 jam memang memberi makna dalam hidup ni betapa besar kesakitan yang ditanggung oleh seorang ibu untuk melahirkan seorang anak. 

Dan pengalaman ini sedikit berbeza dengan pengalaman melahirkan 2 orang anak sebelum ni..Kali ni segalanya laju out of limit..Dan alhamdulillah..suami saya setia berada di sisi semasa di labour room walau anak ketiga ^_^. Ia juga merupakan hadiah teristimewa buat saya dan suami sempena hari ulang tahun perkahwinan kami yang ke-5 pada 14 Julai 2012. Puteri kami lahir sehari selepas hari istimewa itu….Terima kasih ya Allah..

 

Fresh baru deliver pada 15.7.12, 1.29pm-di labour room

 

Sehari selepas bersalin, ada adik junior visit saya di hospital..benda pertama dia utarakan adalah, ‘saya tak nampak akak macam baru bersalin..last week saya jumpa akak pon macam releks je..takde nampak macam orang tengah sarat yang biasanya akan sangat kepenatan…Alhamdulillah..satu lagi kata2 yang positif dilontarkan kepada saya..hehee..saya sangat2 suka!

Kalau sebelum ni nurse kat hospital ni yang utarakan benda yang sama juga bila tengok saya eksklusif breastfeeding. Kata2 yang dilontarkan, ‘banyak susu awak..tak perlu pon formula milk pon.’

Alhamdulillah…itu rezeki dari Allah..badan saya sihat..susu saya cukup untuk anak saya. Nilah doa saya sejak saya pegnen..Bukan saya nak mendabik dada..cuma nak berkongsi dengan teman2 di luar sana..Jom baca apa yang saya buat sepanjang pregnen anak ketiga saya ni ^_^

Saya amalkan pengambilan vitamin Shaklee yang bersesuaian dengan ibu mengandung. Dan suplimen yang doktor bagi sume saya tak amik..hehee…sebab apa? Saya yakin suplimen vitamin yang semulajadi ni boleh melengkapkan keperluan badan saya 100% bila saya amalkan dengan cara yang betol mengikut yang disarankan. Saya ada juga miss kadang2 suplimen ni..tapi saya cuba sedaya mungkin untuk amalkan pengambilannya demi kesihatan saya dan anak dalam kandungan. Yelah, bila saya tak sihat, anak2 dan suami pon effect kan..Ia secara tak langsung menzalimi orang di sekeliling kita sebab menyusahkan mereka.


Sebelum saya ke hospital, saya amik 3 sudu besar ESP +milo +horlicks. Ni kegemaran saya. Saya shake ketiga2 ni..Biar sekata betol2..then srupppp saya minum habis:). Then saya bawak bekal ke hospital suplimen2 ni…vitalea, b compleks, vitamin c, alfafa, ostemarix, ESP, dan zink. Sebab apa? Sebab bagi saya,vitamin2 ni lah yang memberikan saya tenaga dan kekuatan selepas saya deliver baby nanti..sebab setiap vitamin ni ada fungsi yang berbeza..


Apa lagi saya buat? Saya keep on doa..doa adalah senjata orang mukmin..saya doa semoga saya dimudahkan semasa bersalin..saya diberikan nikmat susu mencurah2 tanpa membolehkan saya perlu top up formula untuk anak saya. Saya doa segalanya berjalan lancar semasa saya melahirkan,berpantang,menyusukan dan sebagainya. Hubungan yang erat dengan Allah memang kena jaga. Al quran jangan miss. Baca la walau satu page pon sehari.

Dan sangat2 alhamdulillah…saya dah bengkak susu..bermula hari pertama selepas melahirkan…4 hari pertama adalah kolustrum kan…sebab tu bagi saya secara peribadi, pengambilan suplimen yang semulajadi sangat penting. Sebab ia mudah diserap oleh badan. Lagi2 la masa betol2 after deliver,berpantang dan menyusu bayi. 

…………………………………………………………. 
Antara vitamin yang sedang adik ipar saya amalkan untuk berpantang + menyusu adalah :
vitalea (multivitamin), 
–> Penambahan tenaga segera.
–> Multivitamin lengkap dengan pelbagai kumpulan vitamin & mineral yang diperlukan oleh badan tetapi sukar diperolehi sewaktu berpantang kerana kebanyakan makanan perlu dielakkan (berpantang makan). 
Iron pula penting untuk tubuh terutama kerana ibu banyak kehilangan darah selepas bersalin.

b compleks,
–> mengandungi 8 komponen penting vitamin B, termasuklah 100% biotin dan asid folik.
–> sebagai penenang (anti-stress), elak kemurungan (meroyan) & menstabilkan hormon.
 
vitamin c, 
–> penting untuk pembentukan kolagen, mempercepatkan penyembuhan luka, serta memperbaiki tisu sel yang rosak akibat bersalin.  
alfafa, 
–> Dikenali sebagai “Raja Segala Tumbuhan”
–> Mempunyai 1001 Khasiat. Salah satunya sebagai Milk Booster bagi ibu2 menyusu.
–> Tidak sesuai untuk pesakit SLE
 
zink, 
–> membantu mempercepatkan proses baik pulih luka, terutama luka dalaman (rahim). Bagi anda yang tidak makan ikan haruan, mahupun pati ikan haruan, Zinc supplements adalah yang terbaik untuk anda. Zinc turut membantu masalah ‘kedinginan’ selepas bersalin. Bagus untuk kurangkan/elakkan rambut gugur.
 
ostematrix (kalsium)
–>Tahukah anda, dalam susu ibu, antara komposisi vitamin yang tinggi ialah kalsium
–> kekurangan kalsium mengakibatkan badan kita akan mengambil kalsium dari tulang dan gigi untuk kegunaan badan.. Sebab itu ramai ibu yang menyusu akan mengadu sakit gigi, sendi, lenguh2, sakit pinggang, osteoporosis, rasa sengal kaki dan tulang belakang, mudah letih dan lesu serta muka menampakkan garisan tua. Jika anda perasan ada sesetengah ibu yang apabila melalui menstrual (period) susunya akan merundum…ini disebabkan kekurangan kalsium yang kritikal di saat badan mengeluarkan darah kotor yang perlu disingkir.
 
ESP 
–> Komposis vitamin utama dalam susu ibu ialah protien. Protien adalah makanan sel. Sel tak kenal nasi lemak, air soya atau tempe tetapi sel hanya perlukan protien iaitu khasiat dari makanan yang diambil. 
Bagaimana dengan anda? Nak cuba Shaklee? Boleh hubungi saya di rokiahaizal@gmail.com atau sms/whatsupp 013-7089 305 untuk sebarang pertanyaan:) 
” Belum cuba, belum tahu.. Jika tak bertindak dari sekarang, sampai bila2 pun kita takkan tahu dan takkan mendapat hasil yg lbh baik “.
 
* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.
___________________________________________

UmmiMamaBiz [ Rokiah Haizal ] 

Shaklee Independent Distributor [ID No : 867860]
HP/WhatsApp [ 013-7089 305 ]
rokiahaizal@gmail.com
 

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge