ESP : Bahayakah Soya Dalam ESP Shaklee?

ESP : Bahayakah Soya Dalam ESP Shaklee?

  Suatu ketika dulu, saya pernah terbaca sebuah artikel dalam satu website berkenaan kesan buruk minum air soya.  Ada pula pendapat lain mengatakan Soya ni tak bagus untuk lelaki dan sebagainya. Kenyataan2 itu membuatkan saya tidak berpuas hati kerana sejak kecil lagi kebanyakan kita dididik tentang kebaikan Soya. Sejak itu saya mula mencari jawapan, kenapa ada di antara kita mengatakan soya dapat memberi kesan sampingan kepada diri.  Ada juga yang berkata, ‘ESP SHAKLEE ni dihasilkan daripada soya kan?  Kalau mcm tu lebih baik saya beli air soya yang dijual di pasaraya je. lagi murah.’ Saya harap artikel di bawah ini dapat menjawab segala persoalan & Bagaimana memilih soya/soy protein  yang berkualiti ?
  • Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic
Sebab kajian penananam secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.
  • Soybean mestilah Non GMO ( tak dihasilkan secara genetic)
Sebab secara umumnya..soybean daripada  jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik VS vitamin natural – akan dibincangkan pada entry akan datang..) Kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos mereka dalam memasarkan produk Soya. Dan semestinya mereka menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan bahawa berdasarkan kajian… toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan di dalam sel tumbuhan
  • Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino yg diperlukan badan
Badan memerlukan kesemua 9 asid amino untuk menghasilkan hormon, jus penghadaman, antibody & enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.
  • Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alcohol
Alcohol tu haram, yelah satu hal juga ..satu hal lagi, kalau dicuci dengan alcohol, ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone….. sehingga 88%!! Sedangkan isoflavonediperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2,etc..Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkanberat tulang
  • Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan
Soy yang mentah mengandungi “anti-growth” / “anti-tyrosine” substance.  Sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. ‘Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.’
  • Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan
Amino acids sangat sensitive dgn suhu yg panas..Protein mudah musnah pada suhu yang tinggi. ‘In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result’.
  • Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa?
Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soya adalah sangat berasid dan boleh menyebabkan kerapuhan tulang. Oleh yg demikian, unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu.  Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium. Bagaimana pula dengan =&9=&
BF : Mencairkan EBM yg Disejukan/Dibekukan

BF : Mencairkan EBM yg Disejukan/Dibekukan

Hari ni saya nak kongsi sama2 dengan anda KAEDAH mencairkan susu ibu yang disimpan didalam peti sejuk. ‘Tersangat’ lah penting untuk kita ketahui satu persatu kerana jika salah kaedahnya, boleh memusnahkan enzim, antibodi dan komponen-komponen nutrien penting dalam susu ibu. ‘EBM = Expressed Breast Milk’

1.  Pilih botol frozen EBM yang bertarikh paling lama dari bahagian beku.

 

2.  Turunkan frozen EBM ke bahagian bawah peti sejuk untuk dicairkan semalaman. keesokkan harinya susu akan cair.

* Susu beku yang telah diturunkan ke bahagian sejuk peti sejuk tidak boleh dibekukan semula. Susu ini perlu dihabiskan dalam tempoh 24 jam (dikira daripada masa menurunkannya daripada bahagian sejuk beku). Jadi, kenal pasti keperluan bayi supaya tak membazir ^_^

 

3.  Lalukan frozen EBM di bawah aliran air paip sehingga susu tadi cair.

read more

BF : Cara Simpan Susu Ibu

BF : Cara Simpan Susu Ibu

BF : Kurang Susu, Letih, Stress, lenguh, kusam….

BF : Kurang Susu, Letih, Stress, lenguh, kusam….

Itu antara permasalahan yg selalu diutarakan kepada saya oleh ramai ibu yg menyusu. Tambahan pada bulan puasa, semakin ramai yang risau susu akan merudum. Masalah ini timbul disebabkan oleh stress, penat, berfikiran negatif( selalu berfikir susu badan dah kurang,merudum),  jadual pam tidak teratur, period, pengambilan antibiotic, diet harian tak seimbang ect.   Dalam penyusuan, nutrien amat penting kepada bayi. Tetapi mesti ingat..semua kebaikan nutrien datang drpd si ibu..sekiranya diet harian tak seimbang, tambahan pula selalu stress dan letih, bukan sahaja susu akan merudum, malah kesihatan ibu juga boleh terjejas. Berkorban biarlah berpada kerana jika si ibu sakit, bagaimana hendak menjaga bayi anugerah Ilahi dengan sebaik mungkin.   Di sinilah pentingnya  pengambilan supplemen bagi membantu si ibu kembali cergas dan sihat dari segi fizikal dan mental. Mesti diingat, vitamin@supplemen =&0=& menambahkan/banyakkan susu. Tetapi ia membantu secara tak langsung untuk membanyakkan susu ibu  beserta prinsip2 asas lain diamalkan. Seperti kekerapan pam at least 3 jam sekali dengan jadual yang konsisten dan kekerapan direct feeding dan doa yang tidak putus2 kepada Allah, barulah susu akan terhasil dengan banyak.   Supplemen Shaklee bukan sekadar milk booster,malah ia mencakupi pelbagai aspek kesihatan seperti system saraf, system peredaran darah, system perkumuhan dan sebaginya. It repair, rejuvenate, and nourish tubuh kita dari dalam sehingga ke luaran. Shaklee suplement adalah satu usaha yang anda boleh lakukan untuk meningkatkan taraf kesihatan anda.   Antara supplemen/vitamin yang diambil oleh ramai ibu2 menyusu termasuk saya, adalah :    Vitalea@ Multivitamindengan formula zat besi :  ianya adalah multivitamin beserta iron sangat penting utk pembentukan darah dan sel.Vitalea banyak membantu mencantikkan kulit wajah, kuku yang licin, rambut yang kuat dari segi akarnya, membantu mencegah penyakit tiroid@ beguk(penyakit tiroid ini terjadi kebiasaannya kerana kekurangan iodin dan ini terdapat di dalam vitalea kita). Pengambilan vitalea ni banyak membantu memberi badan rasa bertenaga, tidak lesu dan menjadikan kulit yang sentiasa tegang. B complex : lengkap dengan 8 kumpulan vitamin B yang diperlukan oleh tubuh badan demi membantu tubuh badan bertenaga, otak lebih fokus, emosi lebih stabil..dan wajah berseri..inlah rahsianya ..B for Beauty. Para saintis Shaklee telah mencipta asid folik secara semulajadi yang pertama di dunia dengan kadar keboleh serapan (bioavailability) yang sangat tinggi dan berkualiti. Dan hampir 99% asid folik yang terdapat dalam pasaran adalah sintetik/kimia.   Vitamin C : sebagai antioksidan, membantu meningkatkansistem imunisasi badan…dan kulit lebih cantikkk.   Alfalfa : raja segala tumbuhan, membantu meningkatkan imunisasi, mengandungi kalsium dan bagi ibu-ibu yang menyusu ia sangat membantu  mencepatkan/menggalakkan penghasilan susu ibu.   Kalsium@ Ostematrix : Dalam susu ibu, antara komposisi vitamin yang tinggi ialah kalsium. Kalsium penting untuk bina darah, bina tulang, gigi dan saraf dalam tubuh manusia. Bagi ibu yang menyusu, pengambilan kalsium tidak boleh dipandang remeh.=&9=&
BF : My Sweet Journey

BF : My Sweet Journey

   “Para ibu hendaklah menyusukan anak-anaknya selama dua tahun penuh, iaitu bagi yang ingin menyempurnakan penyusuan itu” – surah Al-Baqarah, ayat 233 Apabila menyentuh tentang Firman Allah seperti di atas, mengingatkan kembali antara perjalanan hidup saya yg cukup bermakna. Begitu juga bagi ibu-ibu diluar sana yg berjaya menyusukan anak2 mereka sehingga 2 tahun merupakan detik terindah yg sukar untuk dilupakan.. Itulah antara keistimewaan yg Allah anugerahkan kepada hambanya yg bernama wanita. Sememangnya breastfeeding memerlukan sokongan mental dan fizikal yg kuat daripada org sekeliling. Serta azam dan keyakinan yg teguh jika ingin memberi penyusuan sepenuhnya sehingga 2 thn. Seperti yg saya katakan pada entry sebelum ni, saya bukanlah seorang yang mengamalkan pemakanan yg seimbang apalagi pengambilan air kosong…sudah semestinya kurang dari 2 liter sehari.   Sehinggalah anak ke2 berusia setahun, saya mula rasakan susu semakin merudum. Alhamdulillah, Allah telah temukan dengan seorang  sahabat yang banyak membantu dalam penyusuan ini. Set shaklee yg sesuai utk ibu2 menyusu diperkenalkan  serta pelbagai info dan tips diberikan untuk saya meneruskan penyusuan sehingga 2 tahun. Setelah mengikut nasihat & tips2 banyakkan susu, cara pengambilan vitamin2 shaklee,  mengambil 2-3 liter air kosong sehari, istiqomah/konsisten serta tidak putus2 berdoa padaNYA, akhirnya  membuahkan hasil. Susu semakin bertambah malah lebih pekat dari sebelumnya. Antara perubahan lain yg saya rasa adalah lebih bertenaga dan tidak lesu melakukan kerja rumah sambil melayan karenah anak2. Berbanding dahulu, badan sentiasa rasa lemah utk melakukan kerja rumah dan aktiviti2 lain bersama anak2 dan suami. Syukur ya Allah, perasaan seorang isteri dan ibu yg sukar digambarkan setelah mengambil supplement ini dan yg paling penting mengikut cara2 yg betul dalam pemakanan serta minum air kosong 3 liter sehari . Sejak itu saya mula sedar bahawa vitamin yg mencukupi utk badan kita amatlah penting. Kerana ia juga memberi kebaikan kepada bayi dan keluarga kita.  Mesti set dalam mind bahawa =&2=&..ia tidak mengubati tetapi merupakan supplement yang =&3=& serta keperluan lain yg diperlukan oleh badankerana ada di antara kita tidak mampu/tidak sempat/ terlalu memilih utk menyediakan pemakanan seimbang dengan sempurna =&4=& *** “pengalaman anak pertama, saya hanya berjaya bf sehingga 2 bln sahaja.tetapi itu tidak melemahkan semangat utk berubah ke arah yg lebih baik. Jom ibu2 & bakal ibu, sokonglah penyusuan susu ibu seperti yg telah disarankan Alquran dan hayatilah kisah Nabi Musa a.s ketika dihanyutkan sewaktu bayi dan janji Allah kepada ibu baginda”

read more