Ohhh Stretch Mark

Ohhh Stretch Mark

Sebelum tu mari kita study dulu. Apa itu Stretch mark?

  • Ia adalah garis-garis putih yang terdapat pada beberapa tempat seperti perut, payudara, paha, lengan.Ia muncul akibat kulit meregang dalam waktu singkat sehingga kulit kehilangan elastisinya. 
  • Stretch mark kerap muncul pada wanita saat hamil atau saat badan mengalami kegemukan yang awalnya kurus. 
  • Hampir 90% wanita hamil terkena stretch mark,” kata dr. Nanden S. Prabu, SpKK dari Obagi Dermatologi Medical Clinics.

 

  1. Kulit terdiri dari tiga lapisan, lapisan paling dalam disebut subcutaneous, lapisan tengah dermis dan yang paling luar epidermis. 
  2. Terjadinya stretch mark adalah pada lapisan dermis. 
  3. Lapisan ini dipenuhi dengan pembuluh darah, sebenarnya lapisan ini terbuat dari jaringan elastis, namun bila tubuh membesar dalam waktu singkat, saraf ini akan melemah dan akhirnya pecah akibat kulit yang menipis. 
  4. Stretch mark banyak terdapat pada wanita berkulit gelap karena mereka lebih banyak menghasilkan melamin. 
  5. Stretch mark tak bole dihilangkan tapi mampu utk dikurangkan dgn pengambilan makanan (sayur2an,buah2an,), pengambilan air yg byk dan boleh juga sapu pelembab utk menjaga elastik/kekenyalan kulit

Okey cukup dengan fakta di atas.. sekarang JOM kita baca cerita sahabat Jutawan Shaklee saya ni Puan Aula tentang pengalaman beliau dengan stretch mark nih :
_________________________


Bila cerita pasal STRETCH MARKS nie memang adalah NIGHTMARE buat kebanyakan ibu-ibu yang dah bersalin.. Antaranya termasukla MOMMY RAZIM k…
Semalam la dok belek2 depan cermin tetiba tengok “eih macam dah berkurang la stretch mark nie… dok sapu2 rase licin jer… Nak tanye hubby of coz die kate cantik kan hahah :P”.Takleh aula nak share gambar hahah segan la… tapi percayalah mmg dah bertambah licin rupa dan rase (macam makanan laks!) . Sebenarnya memang ramai yang dah share testimoni nie tapi takde lak aula rase kan.. tapi lepas mendisiplinkan diri untuk amalkan 3 CARA kat bawah nie alhamdulilah baru PERCAYA..

1. Pepagi breakfast memang Aula minum ESP..wajib selain dari control diet dan tenaga nak make sure “Protien yang cukup untuk badan nie”

2. Amalkan minum air yang CUKUP sekurang-kurangnya 2-3Liter sehari wajib ye!!
3. Pengambilan VITAMIN C dan GLA sekurang-kurangya 2 bijisehari.

Nie memang rutin harian selama tak aktif berblogging tapi walau malas camne pun mesti takleh lepas dari ambil Vitamin C.
Pengambilan protien yang mencukupi memang adalah PENTING sebab protien adalah sumber makanan buat sel-sel kita. Kalo tak cukup makanan macam mane nak kulit tampak segar dan awet muda kan?? Saya bolehla cerita macam2 kan tapi tak cuba tak tahu kan?? Tiada paksaan tau… Yang penting saya sharekan pengalaman saya.
_______________________

 

  • Actually testimoni ni semua.. kalau kita tak rasa sendiri, kita susah nak percaya.. saya pun dulu mcm tu.. tapi bila sendiri dah rasa. baru percaya.. memang ada perubahan dengan izinNYA.
  • Semua wanita pasti ingin kelihatan cantik di mata yg tersayang.. kan kan.. Apa kata mulakan dgn penjagaan dalaman..
  • Jika anda ada masalah stretch mark atau masalah kulit yg serius, adakalanya penggunaan krim, losen dan rawatan luaran kulit tidak banyak membantu sekiranya ia berpunca daripada faktor dalaman seperti kekurangan nutrien.
  • Mengambil makanan dan supplemen yang betul dan bersesuaian boleh menyerlahkan kecantikan, kulit lebih awet muda tanpa kosmetik mahal.
  • Dan ni ada lagi fakta yg best.. tahukah anda jika anda menyuntik vitamin C, side efeknya adalah ia menimbulkan endapan kristal dlm tubuh yg mengakibatkan gangguan fungsi ginjal jika kurang air..
  • Jadi daripada suntik menyuntik, apa kata mulakan hari anda dgn pengambilan suplemen natural  Vitamin C setiap hari… Vitamin C berfungsi dlm pembentukan kolagen yg menghasilkan protein utk proses pembaharuan kulit. Vitamin C dan Vitamin E juga bertindak sebagai bahan antioksida yg melindungi radikal bebas dan melawan oksida yg menyebabkan penuaan.

 

 

I LOVE SHAKLEE ^_^

Segala testimoni dan penulisan tentang produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat daripada pakar kesihatan terlebih dahulu.
______________________

UmmiMamaBiz [ Rokiah Haizal ] 
Shaklee Independent Distributor [ID No : 867860]
HP/WhatsApp [ 013-7089 305 ] 
rokiahaizal@gmail.com
 

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge