Minyak Naik, Orang Naik Minyak!

Minyak Naik, Orang Naik Minyak!

minyak naik

Rakyat Malaysia semalam dikejutkan dengan berita kenaikan harga minyak secara tiba-tiba. Minyak naik 20 sen iaitu bagi ron95 naik daripada RM2.10 kepada RM2.30 berkuatkuasa 2 oktober 2014. Mungkin bagi seseorang nampak 20 sen tu sikit..tapi bagi Ummi, banyak tu. Mengikut kerajaan, subsidi minyak dikurangkan sebanyak 20 sen, maka harga minyak ditingkatkan sebanyak 20 sen. Rata-rata, ramai yang tidak berpuas hati dengan berita yang secara mengejut ini, walaubagaimanapun, sebagai rakyat kita kena redha dengan apa yang diperolehi.

20 sen minyak naik
Semalam juga, stesen-stesen minyak dibanjiri oleh ribuan kereta dan banyak juga stesyen minyak kehabisan minyak. Di facebook juga hashtag seperti #naikminyak #petrol #ron95 dipenuhi komen-komen pengguna. Memang Nampak 20 sen tu kecil, tapi implikasinya sangat besar.

Rokiah Abdul Hamid Senior Coordinator 013-7089305 Shaklee Independent Distributor email: rokiahaizal@gmail.com FB Page : UmmimamaBiz

Implikasi minyak naik

1) Kenaikan sebanyak 20 sen daripada RM2.10 kepada RM2.30 merupakan kenaikan sebanyak 9.52%. Jika dalam sebulan, sebelum ini perbelanjaan petrol sebanyak RM300, akibat kenaikan 20sen seliter ini, perbelanjaan meningkat kepada RM328.60. Baru naik Rm28.60 je!. Bayangkan kalau ada 2 biji kereta, maka kenaikan RM28.60 x2=RM59.20. Bayangkanlah juga peningkatan petrol yang perlu dibayar sebulan untuk kereta-kerata MPV dan sebagainya?

2) Barang Naik? Ini menjadi kebiasaan. Sebab semua barang-barang melibatkan kos pengangkutan. Bersabar ajela. Sekolah-sekolah pun dah umum kenaikan yuran untuk tahun hadapan. Itu baru servis, belum barang-barang keperluan harian.

3) Kos pengangkutan meningkat. Ini sudah pasti akan naik. Pengangkutan awam, bas sekolah semuanya gunakan minyak.Kenaikan minyak diesel sebanyak 10% atau 20 sen pasti dirasai oleh pemilik kenderaan untuk perkhidmatan awam. Tempiasnya pasti akan dirasai pengguna

Hasil daripada implikasi ini, rakyat akan makin terdesak. Ada yang redha, hanya buat tak tahu ajela. Ada yang cari duit tambahan dengan membuat kerja-kerja extra dan ada yang buat kerja haram. Kerja haram ini, pastilah membahayakan ramai rakyat Malaysia. Dianggarkan, kos taraf hidup bagi keluarga juga akan meningkat 4-10% (Ini bagi perkiraan kasar ummi sendiri la, kira poket sendiri)

Solusi naik minyak minyak

Salah satu solusi yang ummi buat dari dulu lagi, adalah keluar dari zon selesa. Ummi adalah seorang surirumah dan perbelanjaan harian hanya bergantung dengan suami. Ummi dah Nampak desakan dan tekanan hidup yang mendatang. Alhamdulillah dipertemukan dengan Shaklee dan terus join menjadi ahli Shaklee. Keputusan yang ummi buat sekurang-kurangnya membantu meringankan beban suami dalam meningkatkan taraf hidup.
Para pembaca sekalian, apa tindakan anda untuk mengubah hidup anda? Adkaha ingin terus berdiam diri? Pilihan ditangan anda, ada banyak cara mencari pendapatan halal walau hanya sebagai seorang surirumah mahupun yang sedang bekerja. Pilihan ummi adalah menjadi ahli Shaklee dan bebas menjalankan perniagaan di dunia internet (online) mahupun offline. Jadi terpulang kepada anda untuk memilih.

daftar ahli shaklee

Rokiah Abdul Hamid
Senior Coordinator
013-7089305 Shaklee Independent Distributor
email: rokiahaizal@gmail.com
FB Page : UmmimamaBiz

p/s: Semua kenyataan adalah pendapat peribadi ummi yang lemah ini

Comments

  1. sekarang ni kalau takda buat kerja part time memang susah nak survive.. lebih2 kalau kerja dekat KL…
    Cheq Eem recently posted…Sambutan Hari Jantung Sedunia 2014 di Mid ValleyMy Profile

  2. hehee…snagat betol..bila minyak naik, orang naik minyak. Tapi sesape yang dah keluar dari zon selesa sebelum ni tak merasa sangat tekanan tu. Tapi tak semestinya sudah stabil. Jadi, kena lebih usaha lagi mendapatkan side income betol-betol:)
    Ira recently posted…Keistimewaan menjadi ahli Shaklee dan Cara Daftar ahli Shaklee online dengan mudah dan cepatMy Profile

  3. Rakyat hanya boleh mengeluh sahaja apabila harga minyak naik. Yang penting kena usaha cari income lebih untuk cover perbelanjaan
    azimah mohd zainuddin recently posted…Pil Iron Ibu MengandungMy Profile

  4. Mahal dan hg naik pun terpaksa beli jgk. Klu x, naik basikallah pegi keje
    hani recently posted…Tips Menyusu – BersyukurMy Profile

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge