Migrain Ohhh Migrain

Migrain Ohhh Migrain

Migrain atau sakit kepala yg melampau seringkali menyerang individu tak kira jantina mahupun umur.
Saya juga pengidap migrain sejak diperingkat sekolah menengah lagi. Sakit kepala memang tahap gaban! 
Alhamdulillah sejak kenali produk Shaklee n amalkan vitamin2 Shaklee..migrain yg saya alami dah berkurangan.
Saya ingin berkongsi dengan anda vitamin2 yang sesuai untuk mengatasi masalah migrain & bagaimana vitamin2 ini bertindak/berfungsi.
…………………………………………………….
Tubuh kita memerlukan beberapa vitamin dan mineral untuk mengekalkan sistem saraf kita. Sistem saraflah yang bertanggungjawap kepada terjadinya sakit kepala atau migrain. Berdasarkan drp pembacaan, Riboflavin dan B-6,  beserta dengan vitamin D and magnesium, menurut kajian dapat menggurangkan kekerapan berlakunya migrain. 
 
Jika anda mengalami masalah migrain sila dapatkan vitamin atau multivitamin yang mengandungi nutrien berikut:-

Riboflavin

Riboflavin atau vitamin B-2 adalah salah satu vitamin daripada lapan vitamin B-complex. Menurut kajian, riboflavin dapat membantu menukarkan makanan kepada tenaga dan ianya juga membantu mengekalkan kesihatan sistem saraf. Dengan pengambilan  400 milligrams setiap hari, Riboflavin dapat mengurangkan kekerapan dan jangkamasa migrain sebanyak 1.5 pengurangan. Namun, kajian masih lagi dibuat mengenai bagaimana Riboflavin membantu menghilangkan migrain.
 
Vitamin B-6
 
Tubuh badan memerlukan vitamin B-6 or pyridoxine untuk membentuk neurotransmitters serotonin and norepinephrine. Ia juga memelihara kesihatan ‘myelin sheath’ iaitu satu lapisan yang melindungi sistem saraf kita. Mereka yang selalu mengalami Migraine selalunya mempunyai neurotransmitters pada level yang rendah. Kekurangan ini dapat dibaiki dengan pengambilan tambahan B-6. Kerosakan pada ‘myelin sheath’ and sarafyang disebabkan oleh kekurangan B-6 deficiency boleh menyebabkan sakit kepala. Oleh sebab itu mengambil supplement B-6 dapat membantu mengurangkan sakit kepala.

Vitamin D

Menurut the American Headache Society, lebih kurang  40% daripada mereka yang mengalami migraine yang teruk telah menunjukkan kekurangan vitamin D dalam tubuh badan mereka. Vitamin D merupakan satu vitamin yang dihasilkan oleh tubuh badan apabila cahay matahari menembusi kulit kita. Dalam kajian mereka, didapati pengambilan supplemen vitamin D telah menunjukkan respon yang positif. Supplemen ini juga tidak menyebabkan kesan-kesan negatif. Vitamin ini tidaklah efektif sangat dalam menggurangkan kesakitan migrain tetapi ianya serba sedikit dapat membantu.
 Magnesium
Magnesium, adalah sejenis mineral yang mempunyai pelbagai fungsi dalam tubuh badan kita. Ini termasuklah membantu dalam  proses impuls saraf. Pengidap migrain secara tipikal mempunyai level magnesium pada sel yang rendah berbanding dengan mereka yang tidak mengalami masalah migrain. Oleh yang demikian, dengan meningkatkan pengambilan magnesium dapat menggurangkan migrain. Pengambilan Magnesium sebanyak 600 milligrams sehari dapat membantu.
 
Antara Produk Shaklee yg mempunyai vitamin2 seperti di atas :
 
  • VITALEA (MULTIVITAMIN)
  • B COMPLEX
  • OSTEMATRIX (CALCIUM MAGNESIUM)
  • ENERGIZING SOY PROTEIN 
Kelebihan mengambil vitamin Shaklee:
  • IANYA DARI SUMBER SEMULAJADI
  • BUKAN SINTETIK
  • MEMPUNYAI PENYERAPAN KPD TUBUH BADAN YANG EFEKTIF
TESTIMONI
 
Ramai yang telah mengambil Vitamin diatas dan mendapati migrain kata mereka:
Norita mohd Idris: Saya pesakit migraine 11 thn dulu, saya cure dengan air kosong, esp, kalsium dan b com.

September 15 at 6:38pm ·

Rafaliah Yusop: sy pun pesakit migraine gak, oste + b-co + esp + air kosong..mmg cure..=) 

September 16 at 2:32pm
 

Nur Adha Mansor: kak nadia..utk soalan (3) tu ye, memang betul…sbb adha memang ada migrain sebelum ni dan biasanya amik poston je br ok..panadol pun xjalan dah…Alhamdulillah…lepas amik set b pd awalnya n tambah dgn oste..skrg ni dah sgt2 jarang kena migrain…kalau rasa nak sakit sikit..adha terus amik b-complex n oste dan ia memang membantu…


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.
___________________________________________
 
  
UmmiMamaBiz [ Rokiah Haizal ]
Shaklee Independent Distributor [ID No : 867860]
HP/WhatsApp [ 013-7089 305 ]
rokiahaizal@gmail.com

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge