Kesan Buruk Makan Vitamin Expired

Kesan Buruk Makan Vitamin Expired

Bila Nampak aje tarikh luput atau ‘expired date’ vitamin dah hampir atau dah tamat tempoh..Mulalah fikir untuk berhenti makan. Bila dah termakan..mula lah rasa takut… boleh ke makan vitamin? Mati ke aku makan? Apa kesan sampingannya?Apa kesan buruknya? Sakit?cirit birit? Semua disebabkan kita selalu menyamakan tarikh expired vitamin sama dengan tarikh expired makanan. Walhal sebenarnya tiada kesan burukpun…Meh saya kongsikan kenapa saya mengatakan begitu…

ambil vitamin shaklee expired

Tarikh Expired Vitamin TIDAK sama dengan Tarikh Expired Makanan

Makanan memang memerlukan untuk diletakkan tarikh expired terutama bagi mengelakkan makanan itu basi, beracun,bertoksin dan akhirnya memudaratkan pemakan sehingga boleh menyebabkan kematian. Tetapi, untuk vitamin, sebenarnya ia tidak memerlukan tarikh expired. FDA tidak memerlukan vitamin atau supplemen tambahan diletakkan tarikh expired. Walaubagaimanapun, banyak syarikat secara sukarela menyenaraikan tarikh expired sebagai tempoh masa vitamin mengekalkan potensi pada peringkat tertinggi.

contoh tarikh expired shaklee

                     Contoh tarikh expired Vitamin Shaklee

Berapa Lama Sebenarnya Vitamin Boleh di ambil setelah tarikh expired?

Majoriti pengeluar vitamin mengekalkan potensi nutrisi bertahun-tahun selepas tarikh expired, terutamanya disimpan dengan sempurna. Walaubagaimanapun, potensi vitamin adalah berbeza-beza mengikut kesan produk, kualiti material, pendedahan kepada cahaya, kelembapan dan suhu sekitar. Adalah normal untuk vitamin kehilangan potensi mengikut tahun beredar dan dianggarkan kesan potensi akan berkurangan sehingga 2 tahun selepas tarikh expired. Sudah tentulah, potensi vitamin akan ditingkatkan jika di simpan di tempat sejuk dan gelap serta vitamin masih tidak dibuka atau di ‘seal’. Jadi anda boleh melanjutkan tempoh potensi vitamin anda dengan meletakkan di dalam peti ais dan di bilik gelap. Mudahkan?

simpan vitamin shaklee

Betul ke Tiada Kesan Buruk Makan Vitamin Expired?

Berbalik kepada persoalan di atas… Jawapannya adalah merujuk kepada penerangan dan makluman sebelum ini, jelas sekali tiada kesan buruk hasil pengambilan vitamin expired. Jadi tak perlulah buang vitamin Shaklee…simpanlah ia jika ia sudah melebihi tarikh expired, padahal ia masih mampu memberi potensi atau kesan vitamin yang tinggi. Disarankan, untuk memperolehi potensi vitamin yang tinggi, vitamin yang melebihi tarikh expired sehingga tempoh 6-24 bulan masih boleh diambil.  Untuk diri saya, selagi vitamin itu masih mengekalkan tekstur (tidak berubah), tidak berbau dan rasa masih sama, saya akan terus mengambilnya. Anda pula bagaimana?

sid320 Cara makan Omega Guard Shaklee untuk anak

Rokiah Abdul Hamid
Senior Coordinator
013-7089305 Shaklee Independent Distributor
email: rokiahaizal@gmail.com
FB Page : UmmimamaBiz
cara order shaklee

Comments

  1. kalau boleh dielakkan expired la kan
    Raihanah Ahmad recently posted…Penawar Resdung Paling Mujarab dan SelamatMy Profile

  2. sebelum ni asal expired semua dibuang, rugiya…

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge