ESP : Bahayakah Soya Dalam ESP Shaklee?

ESP : Bahayakah Soya Dalam ESP Shaklee?

 
Suatu ketika dulu, saya pernah terbaca sebuah artikel dalam satu website berkenaan kesan buruk minum air soya. 
Ada pula pendapat lain mengatakan Soya ni tak bagus untuk lelaki dan sebagainya. Kenyataan2 itu membuatkan saya tidak berpuas hati kerana sejak kecil lagi kebanyakan kita dididik tentang kebaikan Soya. Sejak itu saya mula mencari jawapan, kenapa ada di antara kita mengatakan soya dapat memberi kesan sampingan kepada diri. 
Ada juga yang berkata, ‘ESP SHAKLEE ni dihasilkan daripada soya kan?  Kalau mcm tu lebih baik saya beli air soya yang dijual di pasaraya je. lagi murah.’
Saya harap artikel di bawah ini dapat menjawab segala persoalan & Bagaimana memilih soya/soy protein  yang berkualiti ?

 

  • Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic
Sebab kajian penananam secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.
  • Soybean mestilah Non GMO ( tak dihasilkan secara genetic)
Sebab secara umumnya..soybean daripada  jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik VS vitamin natural – akan dibincangkan pada entry akan datang..)
Kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos mereka dalam memasarkan produk Soya. Dan semestinya mereka menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic.
Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan bahawa berdasarkan kajian… toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan di dalam sel tumbuhan
  • Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino yg diperlukan badan
Badan memerlukan kesemua 9 asid amino untuk menghasilkan hormon, jus penghadaman, antibody & enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.
  • Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alcohol
Alcohol tu haram, yelah satu hal juga ..satu hal lagi, kalau dicuci dengan alcohol, ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone….. sehingga 88%!!
Sedangkan isoflavonediperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2,etc..Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkanberat tulang
  • Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan
Soy yang mentah mengandungi “anti-growth” / “anti-tyrosine” substance. 
Sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome.
‘Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.’
  • Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan
Amino acids sangat sensitive dgn suhu yg panas..Protein mudah musnah pada suhu yang tinggi.
‘In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result’.
  • Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa?
Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soya adalah sangat berasid dan boleh menyebabkan kerapuhan tulang. Oleh yg demikian, unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu. 
Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium.
Bagaimana pula dengan ESP (Energizing Soy Protein) SHAKLEE?
Semestinye QC Passed & Shaklee pilihan saya.
Jadi kalau ada yang tanya kepada saya SoyProtein brand XXX bagus ke tidak, saya tak boleh nak komen..sebab tak pernah try brand lain. Apa yang saya boleh buat, saya berikan dan kongsikan bersama anda panduan di atas untuk memilih.
“Tak Kenal Maka Tak Cinta”
* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.
___________________________________________

UmmiMamaBiz [ Rokiah Haizal ] 

Shaklee Independent Distributor [ID No : 867860]
HP/WhatsApp [ 013-7089 305 ]
rokiahaizal@gmail.com

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge