BF : My Sweet Journey

BF : My Sweet Journey

 
 “Para ibu hendaklah menyusukan anak-anaknya selama dua tahun penuh, iaitu bagi yang ingin menyempurnakan penyusuan itu” – surah Al-Baqarah, ayat 233
Apabila menyentuh tentang Firman Allah seperti di atas, mengingatkan kembali antara perjalanan hidup saya yg cukup bermakna. Begitu juga bagi ibu-ibu diluar sana yg berjaya menyusukan anak2 mereka sehingga 2 tahun merupakan detik terindah yg sukar untuk dilupakan.. Itulah antara keistimewaan yg Allah anugerahkan kepada hambanya yg bernama wanita.
Sememangnya breastfeeding memerlukan sokongan mental dan fizikal yg kuat daripada org sekeliling. Serta azam dan keyakinan yg teguh jika ingin memberi penyusuan sepenuhnya sehingga 2 thn.
Seperti yg saya katakan pada entry sebelum ni, saya bukanlah seorang yang mengamalkan pemakanan yg seimbang apalagi pengambilan air kosong…sudah semestinya kurang dari 2 liter sehari.  
Sehinggalah anak ke2 berusia setahun, saya mula rasakan susu semakin merudum. Alhamdulillah, Allah telah temukan dengan seorang  sahabat yang banyak membantu dalam penyusuan ini. Set shaklee yg sesuai utk ibu2 menyusu diperkenalkan  serta pelbagai info dan tips diberikan untuk saya meneruskan penyusuan sehingga 2 tahun.
Setelah mengikut nasihat & tips2 banyakkan susu, cara pengambilan vitamin2 shaklee,  mengambil 2-3 liter air kosong sehari, istiqomah/konsisten serta tidak putus2 berdoa padaNYA, akhirnya  membuahkan hasil. Susu semakin bertambah malah lebih pekat dari sebelumnya.
Antara perubahan lain yg saya rasa adalah lebih bertenaga dan tidak lesu melakukan kerja rumah sambil melayan karenah anak2. Berbanding dahulu, badan sentiasa rasa lemah utk melakukan kerja rumah dan aktiviti2 lain bersama anak2 dan suami. Syukur ya Allah, perasaan seorang isteri dan ibu yg sukar digambarkan setelah mengambil supplement ini dan yg paling penting mengikut cara2 yg betul dalam pemakanan serta minum air kosong 3 liter sehari .
Sejak itu saya mula sedar bahawa vitamin yg mencukupi utk badan kita amatlah penting. Kerana ia juga memberi kebaikan kepada bayi dan keluarga kita.  Mesti set dalam mind bahawa shaklee bukanlah ubat..ia tidak mengubati tetapi merupakan supplement yang membantu dan membekalkan vitamin serta keperluan lain yg diperlukan oleh badankerana ada di antara kita tidak mampu/tidak sempat/ terlalu memilih utk menyediakan pemakanan seimbang dengan sempurna setiap hari.

*** “pengalaman anak pertama, saya hanya berjaya bf sehingga 2 bln sahaja.tetapi itu tidak melemahkan semangat utk berubah ke arah yg lebih baik. Jom ibu2 & bakal ibu, sokonglah penyusuan susu ibu seperti yg telah disarankan Alquran dan hayatilah kisah Nabi Musa a.s ketika dihanyutkan sewaktu bayi dan janji Allah kepada ibu baginda”
 
Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.
______________________________________________
UmmiMama – Sharing is Caring
Shaklee Independent Distributor: [ ID No : 867860 ]
SMS    : 013-7089 305

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge