BF : Kurang Susu, Letih, Stress, lenguh, kusam….

BF : Kurang Susu, Letih, Stress, lenguh, kusam….

Itu antara permasalahan yg selalu diutarakan kepada saya oleh ramai ibu yg menyusu. Tambahan pada bulan puasa, semakin ramai yang risau susu akan merudum. Masalah ini timbul disebabkan oleh stress, penat, berfikiran negatif( selalu berfikir susu badan dah kurang,merudum),  jadual pam tidak teratur, period, pengambilan antibiotic, diet harian tak seimbang ect.
 
Dalam penyusuan, nutrien amat penting kepada bayi. Tetapi mesti ingat..semua kebaikan nutrien datang drpd si ibu..sekiranya diet harian tak seimbang, tambahan pula selalu stress dan letih, bukan sahaja susu akan merudum, malah kesihatan ibu juga boleh terjejas. Berkorban biarlah berpada kerana jika si ibu sakit, bagaimana hendak menjaga bayi anugerah Ilahi dengan sebaik mungkin.
 
Di sinilah pentingnya  pengambilan supplemen bagi membantu si ibu kembali cergas dan sihat dari segi fizikal dan mental. Mesti diingat, vitamin@supplemen bukan menambahkan/banyakkan susu. Tetapi ia membantu secara tak langsung untuk membanyakkan susu ibu  beserta prinsip2 asas lain diamalkan. Seperti kekerapan pam at least 3 jam sekali dengan jadual yang konsisten dan kekerapan direct feeding dan doa yang tidak putus2 kepada Allah, barulah susu akan terhasil dengan banyak.
 
Supplemen Shaklee bukan sekadar milk booster,malah ia mencakupi pelbagai aspek kesihatan seperti system saraf, system peredaran darah, system perkumuhan dan sebaginya. It repair, rejuvenate, and nourish tubuh kita dari dalam sehingga ke luaran. Shaklee suplement adalah satu usaha yang anda boleh lakukan untuk meningkatkan taraf kesihatan anda.
 
Antara supplemen/vitamin yang diambil oleh ramai ibu2 menyusu termasuk saya, adalah :
 
 Vitalea@ Multivitamindengan formula zat besi :  ianya adalah multivitamin beserta iron sangat penting utk pembentukan darah dan sel.Vitalea banyak membantu mencantikkan kulit wajah, kuku yang licin, rambut yang kuat dari segi akarnya, membantu mencegah penyakit tiroid@ beguk(penyakit tiroid ini terjadi kebiasaannya kerana kekurangan iodin dan ini terdapat di dalam vitalea kita). Pengambilan vitalea ni banyak membantu memberi badan rasa bertenaga, tidak lesu dan menjadikan kulit yang sentiasa tegang.
B complex : lengkap dengan 8 kumpulan vitamin B yang diperlukan oleh tubuh badan demi membantu tubuh badan bertenaga, otak lebih fokus, emosi lebih stabil..dan wajah berseri..inlah rahsianya ..B for Beauty.
Para saintis Shaklee telah mencipta asid folik secara semulajadi yang pertama di dunia dengan kadar keboleh serapan (bioavailability) yang sangat tinggi dan berkualiti. Dan hampir 99% asid folik yang terdapat dalam pasaran adalah sintetik/kimia.
 
Vitamin C : sebagai antioksidan, membantu meningkatkansistem imunisasi badan…dan kulit lebih cantikkk.
 
Alfalfa : raja segala tumbuhan, membantu meningkatkan imunisasi, mengandungi kalsium dan bagi ibu-ibu yang menyusu ia sangat membantu  mencepatkan/menggalakkan penghasilan susu ibu.
 
Kalsium@ Ostematrix : Dalam susu ibu, antara komposisi vitamin yang tinggi ialah kalsium. Kalsium penting untuk bina darah, bina tulang, gigi dan saraf dalam tubuh manusia. Bagi ibu yang menyusu, pengambilan kalsium tidak boleh dipandang remeh.
 
Tahukah anda, kekurangan kalsium mengakibatkan badan kita akan mengambil kalsium dari tulang dan gigi untuk kegunaan badan.. Sebab itu ramai ibu yang menyusu akan mengadu sakit gigi, sendi, lenguh2, sakit pinggang, osteoporosis, rasa sengal kaki dan tulang belakang, mudah letih dan lesu serta muka menampakkan garisan tua. Jika anda perasan ada sesetengah ibu yang apabila melalui menstrual (period) susunya akan merundum…ini disebabkan kekurangan kalsium yang kritikal di saat badan mengeluarkan darah kotor yang perlu disingkir.
ESP @ Energizing Soy Protien : Komposis vitamin utama dalam susuibu ialah protien. Protien adalah makanan sel. Sel tak kenal nasi lemak, air soya atau tempe tetapi sel hanya perlukan protien iaitu khasiat dari makanan yang diambil. 

 

Protien berfungsi mengekalkan pertumbuhan normal dan pemeliharaan tisu. Mengawal atur keseimbangan bendalir dalam badan. Pembinaan hormon, enzim dan antibodi memerlukan protien. Selain itu protien dikatakan membantu mengawal keseimbangan asid bes untuk mengangkut nutrien dan sumber tenaga.Protein sangat sensitif. Ianya wujud pada suhu badan kita dan mudah terhapus pada suhu yang tinggi, disebabkan iron, caffein, protein berlebihan. Apabila kita memasak sumber protien seperti ikan goreng pada suhu yang tinggi, hakikatnya banyak protein yang telah musnah semasa proses memasak itu sendiri.
 
Pengambilan suplemen adalah salah satu usaha dalam menjaga kesihatan ke arah yg lebih baik. Tiada paksaan untuk membeli sebarang suplemen kerana anda ada hak sebagai pengguna. Terpulang kepada kita jika kita tidak mahu mengambil sebarang suplemen. Tetapi pastikan kita mampu menyediakan kesemua 12 vitamin dan 7 galian dalam masakan dan pemakanan harian .
 
bak kata sahabat saya…. ” tak naklah nanti kita berusaha gigih menyusukan anak sehingga dua tahun tetapi keadaan fizikal kita rapuh tulang…, kulit kusam , nampak tua dari umur, tak bermaya, lesu…dan banyak lagi…”
-perkongsian bersama-   

“Penyusuan susu ibu merupakan tanggungjawab yg sangat besar dan tidak semudah yang disangka. Setimpal dengan ganjaran dan janji Allah  kepada ibu-ibu menyusu.”

 

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.
___________________________________________

UmmiMamaBiz [ Rokiah Haizal ] 

Shaklee Independent Distributor [ID No : 867860]
HP/WhatsApp [ 013-7089 305 ]
rokiahaizal@gmail.com

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge